Ministern: Så ska vi bekämpa antisemitismen

Svenska judar ger regeringen bottenbetyg

Publicerad 2019-08-20

Svenska judar ger regeringen bottenbetyg för hur de bekämpar judehat.

Nu kommenterar justitieminister Morgan Johansson det nedslående resultatet.

– Jag har tillsatt en utredning som ska titta på möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer och då kan det ju träffa organisationer som i dag hetsar mot och förföljer judar, säger ministern.

M-ledaren Ulf Kristersson är samtidigt mycket kritisk mot hur regeringen agerat i frågan.

I slutet av förra året kom en alarmerande EU-rapport om antisemitismen i Europa efter att EU:s byrå för grundläggande rättigheter tillfrågat kring 16 000 judar i tolv EU-länder, däribland Sverige. Svenska judar har lägst förtroende för hur regeringen bekämpar antisemitism till skillnad från länder som Danmark och Italien.

– Signalen är bara att vi måste göra mer. Det finns så mycket antisemitisk och rasistisk propaganda där ute, inte minst på nätet. Framväxten av nya medieplattformar har gjort det här problemet svårare, säger justitieministern Morgan Johansson (S) till Aftonbladet.

Varför har ni inte gjort mer?

– Jag menar nog att vi har gjort mycket, säger han och nämner insatser som polisens tre demokrati- och hatbrottsgrupper, mer statligt stöd för säkerhet hos trossamfund samt planer på att öppna ett Förintelsemuseum.

Han fortsätter.

– Samhället måste vara mer vaksamt, organisationer som för vidare extremistiska budskap ska inte ha några pengar från samhället, det är min bestämda uppfattning, säger Morgan Johansson.

Aftonbladet pratar om den växande antisemitismen med Morgan Johansson (S).

EU-rapporten visar också att av de svenskar som upplevt olika former av antisemitiska trakasserier de senaste fem åren valde hela 80 procent att inte göra någon polisanmälan. Det främsta skälet är att man anser att det inte leder till något.

Helena Trus träffar justitieministern Morgan Johansson för att prata om dagens antisemitism.

– Mörkertalet och det låga förtroendet är skrämmande, det är inte bra för det demokratiska samhället. Regeringen måste ta ett helhetsgrepp på det här och tillsätta en kommission. Om inte det här inte adresseras riskerar svensk judenhet bli mycket mindre och försvinna på sikt, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.

Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.

Ministern: ”Helt oacceptabelt”

Drygt en tredjedel – baserat på svar från tusen judar i Sverige – undviker att bära judiska symboler och funderar på att flytta ifrån Sverige av säkerhetsskäl.

– Det är helt oacceptabelt att det är så. Alla ska känna sig trygg i att bära sina symboler, det är ett uttryck för ett fritt land. Antisemitism är urkällan till den rasistiska ondskan. Vi ska inte lägga fingrar emellan oavsett vilken miljö antisemitismen än kommer ifrån, nazismen, islamismen eller vänsterextremismen. Allt det här är oacceptabelt, säger Morgan Johansson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är kritisk mot regeringens agerande och det som Johansson säger.

– De säger alltid samma sak, att det är oacceptabelt, men sedan så gör de i praktiken ingenting åt det. Det tycker jag vi sett i flera års tid nu, inte minst när det gäller utvecklingen mot mer och mer antisemitism i Sverige.

Kritik från Moderaterna

Kristersson fortsätter:

– Regeringen missar två riktigt viktiga saker. Det första är att man måste ha skydd här och nu. Polisen måste kunna skydda inte minst synagogor och andra platser där judar träffas, mot trakasserier och rena brott. Det är det snabbaste och den mest omedelbara åtgärd som alla judiska församlingar jag träffat efterfrågar.

– Det andra är att vi ska förbjuda medlemskap i våldsbejakande organisationer. Det träffar en del rasistiska organisationer, men det träffar bredare än så. Regeringen vill låtsas att det här handlar om allmän rasism, men det här handlar i väldigt hög grad om antisemitism som ibland kommer från nynazister och ibland från intoleranta islamister. Jag tycker det här är en blind fläck för socialdemokratin, de tar det inte på det allvar som det förtjänar.

Enligt EU-rapporten utsätts unga europeiska judar för antisemitism i högre grad än sina föräldrar.

  • Nästan hälften 44 procent i den unga generationen mellan 16 och 34 år säger att de någon utsatta för trakasserier det senaste året.
  • Fyra av fem anser att det är ett stort problem i deras hemländer och att antisemitiska attityder har ökat det senaste året.

Tycker du att antisemitismen har ökat eller minskat i Sverige de senaste 5 åren?

Hur väl skulle du säga att du känner till Förintelsen?

PODD: På resa i Förintelsens fotspår

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Helena Trus om resan bakom reportaget ”I farmors fotspår”.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

LÄS FLER ARTIKLAR I SERIEN: